Noordlaren en het bad

Noordlaren is een klein dorpje op de uitlopers van de Hondsrug in het noorden van Drenthe. Officieel Groningen maar het voelt als Drenthe… Gelegen aan de boorden van het Zuidlaardermeer is het in de zomer een pittoresk toeristendorpje.

In de winter is het er echter stil. Ja, als het begint te vriezen komen de dorpelingen in actie om hun ijsbaan te prepareren om de strijd om de eerste natuurijs marathon op de schaats te organiseren. Dan loopt het dorp vol met media en publiek.

Maar niet op een gure winderige februaridag als deze. Er is de laatste tijd al een bak regen gevallen en ook als we vanaf de parkeerplaats bij het middeleeuwse kerkje aan een wandeling rond het dorp beginnen is het tussen de buien door net droog.

We zetten de pas er in en via de eerder genoemde ijsbaan lopen we een mooie route door het bos. Wel vaak laverend tussen modderpoelen door maar dat mag de pret niet drukken. Tussen de bomen af en toe een huisje dat zo weggelopen lijkt uit de wereld van Anton Pieck. Wonderlijke omgeving.
En halverwege de wandeling een paal met zonnepaneel en twee stopcontacten. Om je fiets mee op te laden. Die rijdt dan weer als een zonnetje denk ik dan maar.

afbAls we terug in het dorp zijn lopen we weer richting de kerk. Vlakbij de kerk staat in een weiland een ligbad. Een weiland naast de kerk kan in Noordlaren wat daar staat de kerk niet midden in het dorp maar aan de rand. Alsof God ook langzaam uit Noordlaren verdwijnt.

Dat bad zet je toch tot denken. Gaat het hele dorp op zaterdagmiddag hier om de beurt in bad? Is dit een zoethoudertje van de gemeente nadat de Noordlaarders om een zwembad vroegen? Of gaan de schapen hier elke week in bad. Met Robijn natuurlijk. Das veilig voor wol.

Het weiland grenst aan de pastorie die naast de kerk staat. Zal de dominee hier zijn volgelingen dopen? Of heeft hij zijn badkamer verbouwd en zijn oude bad maar in het eiland gedumpt? Of laat hij hier het laatste restje godvruchtigheid door de afvoer lopen?

We zullen het niet weten. Of we moeten deze zomer op een zaterdagmiddag maar eens terug komen. Wellicht zie we dan het badspektakel van Noordlaren.

Wie weet..